Barion Pixel
zero-waste

Mi is az a Zero Waste életmód?

A zero waste jelentése a hulladékmentes. Hulladékmentes életmód kialakítása egy hosszabb folyamat. Tudatos vásárlást és odafigyelést igényel az elején. A célja nem az, hogy teljesen hulladékmentesek legyünk hanem, hogy apró változtatásokkal csökkenteni tudjuk a háztartási hulladékot.


Ahogy én csinálom

Komposztálás

Komposztálás szempontjából szerencsésnek mondhatom magam, mivel kertes házban lakom. A kert végében van kialakítva egy tároló erre a célra. Így nálam a kommunális hulladék közé nem kerül semmi olyan, ami lebomló. 

Ha nincs kerted, akkor sem kell kétségbe esned, már remek konyhai komposztáló berendezéseket lehet kapni, amik kis helyen is elférnek a konyhádban.

Bevásárlás

Mindig írok bevásárló listát és célirányosan megyek a sorok között. Vászon és újrahasznosított műanyagból készült nagy bevásárló táskáim vannak. Ezeket mindig a kocsim csomagtartójában tárolom, hogy kéznél legyenek. Amikor elkezdtem használni a pamutvászon zöldség-gyümölcs zsákjaimat sokszor itthon felejtettem őket és már csak a boltban jutott eszembe, hogy nincsenek nálam. Bevezettem, hogy a csomagtartóban tartom őket, akkor meg a boltban jutott eszembe, hogy kint felejtettem a zsákocskákat. Ha egy tanácsot megfogadsz: Légy türelmes magaddal, míg új szokásként kialakul nálad is, hogy magaddal vidd az újrahasználható, saját vászon zsákocskáidat.

Ha esetleg meglátok valamit, ami nem szerepel a bevásárló listámon, megállok előtte egy pillanatra, kezembe veszem a terméket és megkérdezem magamtól, hogy 

BIZTOSAN SZÜKSÉGEM VAN ERRE A TERMÉKRE??? és 

VALÓBAN EKKORA MENNYISÉGRE VAN SZÜKSÉGEM???, esetleg a 

CSOMAGOLÁSÁT FEL TUDOM HASZNÁLNI MÁSRA IS???, vagy 

SZELEKTÍVEN GYŰJTHETŐ? 

Ezen kérdések megválaszolása után döntöm el, hogy megveszem-e azt a bizonyos terméket.

Mosogatás

Nekem nincs mosogatógépem, kézzel mosogatok. A mosogatószerem természetesen biológiailag lebomló összetevőket tartalmaz, és ha kifogyott, a termék forgalmazója visszaveszi a flakont és újrahasznosítja. Itt említeném meg, hogy az utántöltő folyékony szappanom is tőlük van, annak a flakonja is betétdíjas és cserélik mikor kifogyott. Ha érdekel, hogy kik is ők, keress meg valamelyik elérhetőségem egyikén és szívesen megadom az ő elérhetőségüket.

Mosogatószivacsnak pedig luffatökből készült szivacsot használok, ami komposztálható ha elhasználódott.

Pet palackok

Megemlítenék még egy számomra nagyon jól bevált módszert a zero waste életmódomban. Ez pedig, hogy hogyan tudod csökkenteni a hulladékot ha ásványvizet fogyasztasz és nem csapvizet. 

Én évek óta ballonos vizet fogyasztok. Több érvem is van mellette: 

– házhoz szállítják, így nem kell a karton vizeket cipelni haza

– többféle vízből is választhatsz

– betétdíjas, így nem keletkezik hulladék

A táskámban mindig van egy fél literes kulacs. Szeretem, hogy desingos és praktikus. Bevallom én kicsit kulacs függő vagyok. Megvan, hogy melyik kulacsomat mikor használom. Vezetés közben jobban szeretem a kipattintós kupakosat. Hosszú utakra a nagy kulacsot. Edzésre is van egy másik fajta kulacsom. Természetesen indulás előtt, mindig a ballonos vízből töltöm meg őket.

Fürdőszobai titkok

Nem is kezdhetném mással, mint az imádott pihe-puha sminklemosó korong bemutatásával. Én napi szintem sminkelem magam, így elengedhetetlen volt, hogy a vattakorongokat leváltsam egy újrahasználható korongra, mivel sok szemetem termelődött az egyszer használatos korongok által.

Több pamutvászon+frottír anyagból készült korongot kipróbáltam, de nekem egyik sem vált be. A szemkörnyék körüli érzékeny bőrfelületre nekem durva a pamutvászon, napi szinten használva dörzsölte a szemkörnyéki területet. Így meg kellett valósítsam a számomra és remélem számodra is tökéletes lemosó korongot. A webshopban megtalálod a kétoldalas korongokat több színben is. A korongok egyik oldala pihe-puha bambusz frottír, a másik oldala waffle anyag. Használata nagyon egyszerű. Én micelláris vizet használok, kevesebb kell belőle, mint a vattakorongra, használat után langyos szappanos vízzel kiöblítem, megszárad és másnap lehet újra használni. Vagy ha nem bízol a kiöblítésben, akkor gyűjtsd össze egy mosózsákba és a többi ruhával moshatod gépben.

A következő bevált szokásommal nagy titkot nem fogok elárulni, hogy valójában éves szinten mennyi szeméttől kímélhetjük meg a környezetünket, ha a tusfürdő és sampon helyett más alternatívákat választunk. Sok magyar kézműves készít már kiváló minőségű szappant, ami alkalmas fürdéshez és kézmosáshoz is. Illetve a sampon helyett javaslom a szilárd sampon használatát. Ha mindenképp ragaszkodsz a folyékony tusfürdőhöz, tudok olyan magyar kézművest, aki készít tusfürdőt, sampont és után is tölti a flakonod ha kifogyott.

Megosztás

Shopping Cart